Dekbedden dons

dekbedden donsU bent ongetwijfeld op de hoogte van wat een dekbed is en heeft gehoord over dekbedden dons! Heeft u zich weleens afgevraagd wat dons nou precies is? En wat het betekent om een donzen dekbed te hebben?

Allereerst dons zelf: dat is een laag fijne veren die onder de stugge veren van een vogel zit. Donsveren zijn opgebouwd uit een kern van waaruit meerdere ‘haren’ groeien.

Op de borst van watervogels zit het dons wat bedoeld is om in het water warmte vast te houden. Tijdens de broedperiode houdt het eieren op temperatuur.Een vlok dons heeft veel veerkracht en doordat hij zo licht is zal het een ondergrond nauwelijks raken. Door het een grote vulkracht kent heeft het weinig gewicht nodig om een volume te vullen.

Vele producten gebruiken dons als warmte isolatie materiaal, denk hierbij aan jassen, bedddengoed, kussens en ook slaapzakken. De thermische eigenschappen van het materiaal zijn zeer goed.

Het verzamelen van dosn gebeurt op diverse manieren. Soms komt het van vogels die geslacht zijn. Er zijn ook vogels die speciaal gefokt worden voor het dons.

Dekbedden dons koop je via onze webwinkel. We hebben een uitgebreid assortiment beschikbaar.

Sommige informatie op deze pagina is afkomstig van externe bronnen zoals Wikipedia