Was je dekbed regelmatig!

Het is belangrijk om regelmatig je beddengoed, waaronder je dekbed, te wassen. Ook in je dekbed onstaan er bacteriën. Hoe ga je het beste te werk?
Op deze pagina tips over hoe je een dekbed het beste kan wassen en hoe vaak je dit eigenlijk zou moeten doen.

Waarom je dekbed wassen?

Tijdens je slaap verlies je dode huidcellen, deze belanden op het matras en in je dekbed. Het is daarom verstandig om regelmatig je dekbed goed te luchten. Maar het wassen van je dekbed moet ook regelmatig gedaan worden.

Moet je een dekbed vaak wassen?

Het is aan te bevelen om eens in de 5 jaar een dekbed te wassen. Maar het varieert van geval tot geval, mensen met een allergie kunnen het beste regelmatig wassen, bijvoorbeeld een in de 3 maanden. Ook het reinigen van je matras en wassen van je kussen is belangrijk.

Hoe je jouw dekbed wassen?

Er zijn verschillende manieren hoe je een dekbed kan wassen:

  • In je wasmachine – controleer het waslabel om te zien op hoeveel graden je een dekbed kan wassen.
  • In je bad – misschien past je dekbed niet in je wasmachine, dan kan je het wassen in je bad. 
  • Bij de stomerij – als je het graag uitbesteedt dan kan je jouw dekbed ook naar een stomerij brengen.

Hoe warm kan je een dekbed wassen?

Bij minimaal 60 graden dood je alle bacteriën in je dekbed. Maar dit kan voor sommige soorten dekbedden te warm zijn. Controleer dus goed het waslabel voordat je een dekbed in de wasmachine stopt!

De beste manier om een dekbed te wassen?

Met een programma voor fijne was voorkom je dat de naden van je dekbed stuk gaan. Gebruik maar een klein beetje wasmiddel, een half schepje en niet meer. Dit is omdat er verschillende wasvoorschriften zijn voor wollen, synthetisch of katoenen dekbedden. Hieronder enkele voorbeelden van hoe je het beste je dekbed kunt wassen.

Kan je een dekbed in je bad wassen?

Past je dekbed niet in de wasmachine? Dan hebben we goede tip: je kan je dekbed ook met de hand wassen, in je badkuip! Je vult je bad tot ongeveer de helft met handwarm water en daarna voed je er een klein beetje wasmiddel aan toe. Hierna wrijf je alle het vuil uit het dekbed en spoel je het schoon door meerdere malen het bad met schoon water te vullen.

En als je het dekbed oprolt dan kan je het water eruit persen. Daarna hang je het op om te drogen.

Een wollen dekbed wassen

Omdat wol zelfreinigend is hoef je een wollen dekbed in principe niet te wassen. Het wolvet zorgt ervoor dat wol vuil- en bacterie-afstotend is. Er praktisch maar wil je een wollen dekbed toch graag reinigen, lucht het dan regelmatig. Als je het echt grondig wilt laten reinigen, breng het dan naar een stomerij waar ze het professioneel kunnen schoonmaken.

Een zijden dekbed wassen

Het zijden dekbed hoeft niet als het wollen niet gewassen te worden. Doordat zijde geen aantrekt is het anti-allergisch. Wel is het raadzaam het zijden dekbed regelmatig te luchten. Wil je het toch reinigen? Breng dan ook dit type dekbed naar de stomerij.

Een donzen dekbed wassen

Als je een donzen dekbed hebt, dan hoef je dat maar eens in de 3 tot 5 jaar te wassen. Was, wanneer je geen dekbedovertrek gebruikt, het dan eens in de 2 jaar. Neem voor het wassen geen wasmiddel met enzymen of bleekmiddel en vermijd het gebruik van wasverzachter. Dit kan een laagje vormen rond de donsveren, waardoor deze niet meer goed drogen. Schud een donzen dekbed regelmatig uit en laat het regelmatig buiten hangen. Zo blijft het dekbed heerlijk luchtig!

Een synthetisch dekbed wassen

Het synthetisch dekbed kan zonder problemen in de wasmachine gewassen worden. De meeste zijn wasbaar op 60 graden maar controleer altijd het waslabel. Als daarop een hogere of lagere temperatuur vermeld staat dan houd je die uiteraard aan.

Zorg ervoor dat je al het wasmiddel goed uit het dekbed spoelt, stel eventueel een extra spoelbeurt in op je wasmachine.

Verwijder vlekken uit je dekbed

Als er een vlek op je dekbed zit, dan hoef je niet gehele dekbed te wassen. Je kunt de vlek plaatselijk verwijderen met behulp van wat water en vloeibare zeep of een daarvoor bestemde vlekkenverwijderaar.

Je dekbed drogen

Pas op: niet alle dekbedden kunnen in de droger. Controleer altijd het waslabel van jouw dekbed. Als het dekbed wel in de droger kan, zorg er dan daarna voor dat het goed gedroogd is voordat het weer op bed legt. Hang je dekbed nog even op om te drogen.

Behoud van je dekbed

Het gemiddelde dekbed gaat zo’n 5 tot 10 jaar mee. Om zo lang mogelijk van je dekbed genieten hieronder wat aanbevelingen:

  • Schud je dekbed iedere dag op
  • Zorg iedere dag voor minstens een uurtje frisse lucht in je saapkamer, zet je raam gedrurende die tijd open
  • Lucht het dekbed regelmatig met buitenlucht
  • Controleer altijd de waslabel wasinstructies van jouw dekbed
  • Was je dekbed alleen als het nodig is
  • Als je jouw dekbed kort in de droger stopt en op de laagste stand, dan verwijder je snel transpiratievocht