Is een donzen dekbed warm?

Ja kan aan de hand van de warmteklasse zien hoe warm je donzen dekbed is. Warmteklasse 1 is de warmste en warmteklasse 4 de koudste. Met een donzen dekbed het je een zeer goed isolerend dekbed wat licht is en voor ieder seizoen bruikbaar is. De soort dons bepaalt de warmte, de mixverhouding tussen veren en dons maar ook het vulgewicht.

  • De vulling van een donzen dekbed kan uit verschillende soorten dons bestaan. Zo is bij ganzendons de warmte isolatie en vochtregulatie beter dan bij eendendons maar zie je dat ook terug in een hogere prijs.
  • Hoe staat het met de verhouding tussen veren en dons in dekbedvulling? Als er meer veertjes onzitten, dan worden de positieve eigenschappen van het dons ingeperkt. Als je een dekbed met 90% dons hebt en 10% veren dan heb je meer warmer dan wanneer er 60% dons inzit met 40% veren. Een en ander is ook bepalend voor het gewicht; veren zijn plusminus 10x zwaarder dan dons.
  • Als het vulgewicht van een dekbed hoger is, dan voelt het warmer aan. Het vulgewicht van een groter dekbed is uiteraard hoger dan dat van een kleinere maat.

Zie ook deze pagina over dekbedwarmteklassen >>