Is dons beter dan synthetisch?

Meestal wordt een dekbed met donzen vulling boven dat met synthetische inhoud gekozen. Dons kent een goede isolatie en vochtverwerkende werking, daarnaast is het erg veerkrachtig en lekker zacht. Ben je op zoek naar een goede nachtrust dan kan het verstandig zijn om in plaats van synthetische materialen zoals polyester of micovezel, dons te kiezen.

  • Dons isoleert erg goed. In vergelijking met synthetische materialen heb je relatief weinig dons nodig om warmte te behouden. Natuurlijk dons houdt vogels, zoals eenden en ganzen, lekker warm in water.
  • Ook is dons erg licht, dit maakt het uitermate geschikt voor zomerdekbedden, blijft het lekker luchtig. Heb je een dekbed gevuld met synthetische materiaal dan is het minder geschikt tijdens de zomer, het is zwaar en houdt overtollige warmte vast.
  • De vochtregulerende werking van dons is een grooot voordeel. Elke nacht verliezen we liters vocht. Een belangrijk kenmerk van een dekbed is dus dat het vocht absorbeert wat overdag weer afgegeven wordt. Met een synthetisch dekbed gaat dit minder goed dan met het donzen dekbed. Daardoor kan het snel klam en zweterig worden.
  • Dons is veel veerkrachtiger in vergelijking met microvezel en polyester. Ook zorgt dons ervoor dat je dekbed lekker zacht aanvoelt. Een donzen dekbed behoudt ook langer dan een synthetisch dekbed zijn volume en vorm.